#6 Läder, päls & skinn

Renskinnssöm i symaskin

2019-04-14 09:14 #0 av: LadyHawk95

Hej! Är det någon här som syr renskinn och älgskinn på vanlig symaskin? Jag har skaffat en rullpressarfot och stretchnålar men vilken tråd ska jag ha? Polyester har jag blivit rekommenderad men då funderar jag på vilken grovlek och var jag kan köpa någon tråd som är lite grövre än den man syr tyg med. Kan inte se någon grovleksbeteckning på rullarna som finns i affären. Vore fint om någon kan ge mig ett svar :-) 

Anmäl
2019-04-14 09:42 #1 av: Sindri

Jag har sytt i vanligt skinn för länge sedan på min gamla Husqvarna Automatic. Älg- och renskinn är antagligen något styvare. 
Skall du verkligen ha stretchnål? Den är ju lite rundad i spetsen, tror inte den kommer igenom skinnet. Det finns särskilda skinnålar för symaskin, de är trekantiga i spetsen.
https://slojd-skinn.se/slojd-material/trad-nalar-och-knappar/nalar/nalar-i-konsumentforpackning/symaskinsnalar-i-forpackning/

Det finns även tråd där som du ser. Annars har Gutermann en tjockare tråd i rayon. Jag gillar inte polyestertråd, den skär sönder tyget istället för att gå av om det stramar.

https://webbshop.symaskinsgrottan.com/tradar/sulky-brodertrad/200m

Skall man inte sy för stora saker, går det utmärkt att sy för hand med skinnsöm.
Skall du sy i skinn med päls på måste du ha kniv att skära med, klipper man blir det jättefult. Jag skulle föredra rullkniv även till skinn utan päls.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.