#6 Läder, päls & skinn

Hur blir man läderhantverkare?

2015-03-02 12:08 #0 av: sadhero87

Hej,
Har länge intreserat mig för läderhantverk. Hur blir man läderhantverkare? Finns det en speciell utbildning? Vad behöver man ha för förkunskaper?
Måste man vara duktig på något speciellt? Är det bonus om man har några färdigheter? I så fall vilka?
Haha ^^' många frågor på en gång, men jag är väldigt nyfiken av mig och hinner inte riktigt läsa mig till allting då mina nuvarande studier tar väldigt mycket tid och plats. Bara intressant att veta till nästa sommar så man kan förbereda sig. :)

Anmäl
2015-03-02 12:11 #1 av: tlover

Jag ska be min man skriva nått sen

Här är lite av hans saker http://hantverk.ifokus.se/discussions/5474b01ace12c46f4f002bb9-tlovers-skryt-over-min-mans-hantverk-trad?discussions-1

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2015-03-02 12:13 #2 av: tlover

Ok det blev inte så långt "genom att börja" säger han Skrattar

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2015-03-02 14:58 #3 av: [Lovisaan]

Ts, kolla med af om det finns utbildningar inom yrket.
Alt, sök upp någon läderhantverkare och fråga dom om det går att få praktikplats. 

Medarbetare på hantverk

Anmäl
2015-03-02 16:21 #4 av: tlover

För att göra en längre/bättre förklaring på #2 (han fortsatte att förklara efter att jag hade skrivit det).

Man blir ju bra genom att öva, en svartbältare är ju bara en vitbältare som inte gett upp.

Bli inte besviken om det inte ser bra ut från början, du lär dig även om det inte ser bra ut och fortsätt tills det ser bra ut.

I början kanske det är bra att köpa billiga grejer men ganska snart kan det vara värt att köpa bättre läder och bättre grejer.

Gör massa olika saker och se till att du har kul (då övar du mer = du blir bättre).

Sen så kan det vara bra att veta vad du vill göra inom läderhantverk, min man var tex inte intresserad av sameslöjd utan punsling och laskning så han letade reda på info om det på nätet, kollade youtubevideos, blev medlem på ett amerikanskt forum, började premenurera på en amerikansk tidning, köpte böcker i ämnet, började rita osv. Hade han varit intresserad av sameslöjd tex skulle han till viss del i alla fall kollat upp andra grejer och hade det varit sadelmakeri andra också.

Min man valde för övrigt medvetet att inte utbilda sig till sadelmakare då det är för snävt jämfört med vad han vill göra men för andra kanske det just är vad dom vill göra.

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2015-03-02 22:14 #5 av: sadhero87

Tack för alla tips och råd. Jag känner mig väldigt taggad. Måste se till att hitta min egna nisch. Finns det några bra butiker man kan köpa läder i eller skall man göra det via nätet?

Anmäl
2015-03-03 07:43 #6 av: VildaVittra

#4 Vad heter den tidningen? 

#5 Tjäderläder

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2015-03-03 09:07 #7 av: tlover

Min man köper också främst via tjäderläder, men också ibland från USA eller så (främst verktyg, punslar ska du inte köpa från Sverige).

Tänk på att ska du göra något, tex en knivslida så kan det vara värt att köpa knivslideläder. Även om det är lite dyrare blir resultatet många gånger bättre. Men för att bara öva att punsla tex så behöver du bara köpa skräpbitar av vegetabilgarvat läder, men även det blir sämre. Det är en chansning att köpa skräpläder.

#6 The leather crafters & saddlers journal det är mest insperation men det finns även lite småtips. Både för nybörjare och avancerade. Mönster följer också med varje gång.

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2016-01-19 14:02 #8 av: starhawk

#7: Knivslideläder Funderar det utrycket har jag inte hört förut, till knivslidor använder man rårandsläder. Samma sak med punsla, är det att använda punsar? Förklara gärna vad det handlar om och varför man inte ska köpa dom i Sverige

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2016-01-19 14:07 #9 av: tlover

#8 En hel del är kanske lite knackligt översatt från engelska men ja, vi kallar att använda punsar att punsla och knivslidsläder kan också det vara direktöversatt.

Man ska inte köpa punslar i Sverige helt enkelt för att kvalitén är kass och då får man en kass produkt Glad

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2016-01-19 14:15 #10 av: starhawk

#9: "Man ska inte köpa punslar i Sverige helt enkelt för att kvalitén är kass och då får man en kass produkt " det där låter som ett "dra alla över en kam" uttryck som man kan förvänta sig från en gammal surgubbe, tror säkert att det finns bra punsar i Sverige också har sett en del av Slöjddetaljers punsar användas och dom tycks funka bra

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2016-01-19 14:36 #11 av: tlover

#10 Du får gärna tipsa om var man kan köpa bra punslar isåfall. Men man vill inte hålla på med dåliga grejer så att ens tipsa om dåliga grejer är inte schysst tycker jag.

Ang knivslideläder så var det visst bara ett uttryck som min man använder hemma. Men hur som helst så ska man använda läder efter vad man ska göra.

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.