#15 Övrig slöjd

Rephantverk

2015-01-03 13:34 #0 av: RomDoll07

Hej!

Jag tänkte ta och berätta lite och visa bilder på mitt stora intresse, nämligen rephantverk. De tekniker jag använder mig av är väldigt gammal kunskap som speciellt förr användes till att tillverka saker av läder och råhud, bland annat hästutrustning. Det var så jag kom in på det, eftersom jag har häst och gillar att tillverka saker själv. Dock tycker jag att läder är lite opraktiskt eftersom det kräver så mycket underhåll så därför blev det rep istället.

Jag började med att knyta några helt vanliga repgrimmor, men det jag verkligen brinner för är att göra olika typer av dekorativa knopar som flätas samman av tunna rep till olika former och mönster. Här är exempel på två av de knopar jag gör:

En så kallad cowboyknop i grönt och vitt med fiskbensmönster
En "pineapple knot" (alltså ananasknop på svenska) i blått och svart som avslut på en repände. Den kallas ananasknop eftersom den ser lite ut som en ananas.

Förutom att tillverka saker till mig själv för skojs skull säljer jag även repgrejer i liten skala genom mitt företag Pilgrimsrep som jag startade förra året. Jag har nu i början fokuserat på hästutrustning men har så småningom också tänkt göra saker till hund m.m. Några av de saker jag gjort hittils är:

Ett westernhuvudlag inkl. delade tyglar
Ett träns helt i rep inkl. nosgrimma (bett saknas på bild)
En specialrepgrimma till en shettis

Om det är något ni undrar över eller vill veta mer om får ni jättegärna fråga och vill ni ser fler bilder på repgrejer jag har gjort får ni gärna titta in på min facebook-sida: https://www.facebook.com/pilgrimsrep

Anmäl
2015-01-03 13:44 #1 av: [JeanetteK]

Men oj vad duktig du är! Tränset var ju jättefint på hästen! KärSka absolut kika in på din sida. Tror det är många hundägare som gärna vill att du gör hundgrejer. Tummen upp

Hoppas du uppdaterar tråden allt eftersom du gör grejer! 

Sajtvärdinna på LantdjurHantverk och Återbruk.. 
Medarbetare på Miljonär
Min blogg om livet på Månskensfarmen.

Anmäl
2015-01-03 14:21 #2 av: RomDoll07

#1 Tack så mycket, kul att du tyckte det var fint :) Det är min stackars försökskanin till häst som fick agera fotomodell, varje gång jag har gjort nån ny prototyp och ska testa hur det funkar är det han jag prövar på så han får stå ut med mycket han :P

Jag kan gärna lägga ut fler bilder om du vill. Jag har en hel del bilder på redan färdiga grejer, kan kolla lite och se vad som kan vara kul att lägga ut.

Anmäl
2015-01-03 15:15 #3 av: RomDoll07

Kan börja med denna bild:

Det här är ett par delade tyglar, en typ av tyglar som är vanlig inom westernridning. Dessa tyglar har totalt 66 dekorativa knopar samt 4 splitsade öglor och tog över 2 dygns arbetstid att göra. De är nog det mest arbetskrävande projektet jag har gjort hittils men jag blev väldigt nöjd med dem.

Anmäl
2015-01-03 18:53 #4 av: [JeanetteK]

#3 Wow jättesnygga! Kan förstå att de tog tid att göra. Vad är det för material i repen? Använder du olika material eller alltid samma? 

Sajtvärdinna på LantdjurHantverk och Återbruk.. 
Medarbetare på Miljonär
Min blogg om livet på Månskensfarmen.

Anmäl
2015-01-03 18:55 #5 av: Veda

Så snyggt! Jag har varken häst eller hund, men det är fint.

Anmäl
2015-01-04 09:31 #6 av: [Lovisaan]

Vilka dekorativa knopar! Glad

Medarbetare på hantverk

Anmäl
2015-01-04 10:19 #7 av: RomDoll07

#4 Tack :) Alla rep jag använder är 100% polyester, det är ett material som lämpar sig väldigt bra för att tillverka hästutrustning av så jag föredrar att hålla mig till det. Jag har dessutom specialiserat mig på att göra hästutrustning enbart i rep som går att använda helt utan metalldelar såsom spännen, hakar osv, alla bilder ovan är exempel på detta. Jag kan dock även göra hästutrustning med metalldelar för de som föredrar detta.

#5 Kul att du tycker det är fint ändå :) Eftersom jag själv är så fäst vid djur blev det naturligt så att jag riktade in mig på just djurtillbehör, men så småningom kan jag gärna tänka mig att göra saker till människor också, smycken t.ex. Det är det som är så kul med rep, möjligheterna är oändliga.

#6 Ja, visst är de fina! Och så himla kul att göra också :)

Anmäl
2015-01-04 19:18 #8 av: Perly

Superfina grejer. :) Brukar göra hundhalsband i rep men har även gjort ett par grimmor som presenter nu på senare tid, dock svårt att hitta tillräckligt kraftiga rep. 

Tyglarna i #3 var verkligen supersnygga,  gav dig en like på FB så jag hittar tillbaka den dag häst är aktuellt igen. Glad

Alltid Oavsett

Anmäl
2015-01-04 20:14 #9 av: RomDoll07

#8 Tack :) Vad kul att du också håller på med rep, kunde inte låta bli att gå in och titta på dina grejor, väldigt fina!

Gör du grimmor av paracord också? Jag såg för ett tag sedan en bild på en grimma som var gjord helt av cobra-flätning, var väldigt snyggt.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.