#5 Horn & ben

Arbeta i ben?

2014-12-04 16:19 #0 av: Gronstedt

Om man vill arbeta i ben, hur ska det då vara behandlat? Spelar det roll hur länge djuret varit dött, om benen legat ute eller inne, om de varit frysta eller rentav tillagats?

Anmäl
2014-12-04 16:47 #1 av: [peter54]

Jag kokar benen för att de inte ska lukta och benen tenderar att bli vitare efter kokning också. När jag sedan tillverkat något av ben, slipar jag det med allt finare papper ända ner till 400 korn, då blir ytan nästan som glas och någon annan behandling behövs inte.

Medarbetare på Reptiler iFokus

Anmäl
2014-12-05 17:06 #2 av: [JeanetteK]

Kan man tälja i ben? Behöver man en särskild kniv i så fall eller funkar det med samma man har för trä?

Sajtvärdinna på LantdjurHantverk och Återbruk.. 
Medarbetare på Miljonär
Min blogg om livet på Månskensfarmen.

Anmäl
2014-12-05 18:32 #3 av: [peter54]

#2 Det går, men kräver mycket tid och kraft och det blir ofta inte så snyggt. De flesta använder olika former av slipverktyg. Själv använder jag en Dremel, men jag vet någon som har en gammaldags tandläkarborr. När jag kapar använder jag en bågfil med blad för plast.

Medarbetare på Reptiler iFokus

Anmäl
2014-12-05 18:54 #4 av: [JeanetteK]

#3 En dremel har vi! Toppen! Är det skillnad på ben och ben eller funkar det lika bra med alla sorters?

TS Vad planerar du att göra? Det skulle vara kul att veta. Jag blev jätteinspirerad av den här tråden. :)

Sajtvärdinna på LantdjurHantverk och Återbruk.. 
Medarbetare på Miljonär
Min blogg om livet på Månskensfarmen.

Anmäl
2014-12-05 19:49 #5 av: [peter54]

#4 De flesta ben är likartade när det gäller bearbetning. Grövre ben brukar vara hårdare än tunna och även om det alltid finns en märgkanal i grövre ben, är de aldrig så poriga som exempelvis hjortdjurens horn.

Medarbetare på Reptiler iFokus

Anmäl
2014-12-08 09:42 #6 av: Gronstedt

#5: Oj, så långt har jag inte tänkt. Börjar väl med något enkelt, som bennålar eller kanske en enkel sked, så får jag se hur materialet är och vad man kan ha det till. Har funderat på benringar, om man hittar ben med lagom grov märgkanal.

Tack, peter54, det underlättar att benen kan vara kokta - då kan man ju faktiskt prova på en bit från köket.

Anmäl
2014-12-08 09:46 #7 av: [JeanetteK]

#6 Benringar skulle kunna vara hur häftigt som helst! GladHoppas du berättar hur det går om du testar! 

Sajtvärdinna på LantdjurHantverk och Återbruk.. 
Medarbetare på Miljonär
Min blogg om livet på Månskensfarmen.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.