2014-10-26 16:56 #0 av: VildaVittra

Vi närmar oss den tiden på året när vi kan plocka mängder av svamp i våra skogar och det mest miljövänliga sättet att förvara dessa är genom att torka dem. Även bär, frukt, grönsaker och örter lämpar sig för torkning. Elektriska svamptorkar i all ära, men ibland vill man kanske inte slösa på resurserna, utan använd sig av material man har hemma, eller bygga en mycket större och effektivare än vad marknaden har att erbjuda.

Återbrukstorken

Material:

En gammal sliten ram

Styvt luftigt tyg av konstmaterial ex en trasig klänning som jag gjort med denna

En skvätt färg som blivit över

Pensel

Häftpistol

Ståltråd, eltråd eller annan lämplig tråd

Måla ramen, klipp ut en lagom bit med tyg plus sömsmån för invikningen. Häfta fast tyget med invikta kanter, häfta sedan fast fyra trådar. en i varje hörn, dra ihop och sno en ögla att hänga i.  

Denna svamptork går utmärkt att göra i flera våningar med olika stora ramar. 

Naturmaterialstorken

Björkris, helst från en hängbjörk

Naturgarn av ex lin eller nässlor, dvs som torkar snabbt

Tråd

Virknål

Ståltråd ett liknande

Snurra en bit ståltråd runt en lagom tjock knippe och fläta en lång fläta av björkriset, fyll på allt eftersom den tunnas ut. När flätan nått en omkrets du vill ha fäste du ihop ändarna med ytterligare en bit ståltråd. Sätt dig och pilla in allt som sticker ut. 

Klipp av 8 lagom långa snören och bind dem diagonalt jämnt fördelar runt flätan, trådarna fiskar man upp genom flätan med virknålen. Ta en ganska så långt snöre och bind ett spiralbundet nät, med början i mitten.

Knyt 3 snören och slå ihop en ögla att hänga upp torken i,

Även denna fungerar att göra i flera våningar. 

Latmanstorken

Material? Tja, en eller flera champinjonbackar som man tigger till sig på mataffären. Suveräna att stapla ovanpå varandra, tar dock en hel del plats.


Soldriven tork- 
Detta avsnitt är skrivet av Tlover.


Förenklad bild på principen.

Ibland kan man behöva extra värme då man torkar, tex då man torkar svamp som ofta är väldigt blött. Vill man, så kan man komma undan från att köpa eller bygga en eldriven svamp eller mattork. Jag själv har inte gjort en soldriven tork men tanken är att jag ska, när jag gjort alla andra tusen saker jag ska göra, men jag har en beskrivning hur man bygger en bra soldriven sådan.

I princip så består torken av två huvuddelar en lutande platt låda med glastak och en större låda som man har maten som ska torka.

Den lutande platta lådan har en lucka eller hål nere vid marken som man kan anpassa efter hur mycket luft man vill ha genom torken. "Taket" på den lutande lådan är av glas eller genomskinlig plast (vinklad mot solen, antagligen är det bäst mot söder) och "botten" är målad svart för att fånga så mycket värme som möjligt. Sidan som är högst upp är öppen mot den "större lådan"

I botten av den större lådan där den varma luften kommer in finns det stora stenar som ska bevara värmen. Ovanför där kan man sätta nät, trådar eller krokar för maten som ska torkas.

Enligt beskrivningen som jag har ska man göra så att man öppnar från taket men jag kommer antagligen att göra öppningen bakom eller från sidan. Man ska också ha en lucka som man kan öppna eller stänga efter hur mycket lyft man vill ha genom sig.

Beskrivningen som jag har översatt löst och lagt till egna åsikter är från John Seymours bok "The NEW complete book of self sufficiency, the Classic guide for realists and dreamers" den finns också i äldre upplagor (i alla fall i upplagan från mitten av 80-talet som min mamma har).

Bilder: VildaVittra