2014-10-26 16:15 #0 av: VildaVittra

Coracle, bullboat, cwrwgl, kärt barn har många namn. En coracle är traditionellt en båt byggd på material som du finner i ditt närområde som funnits sedan forntiden. Den kräver ingen expertis för att lyckas med, utan kan göras av vem som helst och varför inte ha det som ett projekt med barnen?

När Julius Caesar invaderade de brittiska öarna såg han dessa små farkoster byggda av vidjor och hudar. Av idag är det inte så vanligt att man tätar båten med skinn, utan oftast väljer man tätvävt tjärat tyg eller en presenning. Formen på båten skiljer sig åt beroende på var man befinner sig. De kan vara runda, ovala, fyrkantiga, något soom dock är vanligt är att de är så små att man lätt kan bära dom på sin rygg och att man lätt når relingen på var sida när man sitter i mitten av båten. Det finns dock större båtar där flera personer får plats, men det kräver längre slanor.

Vidjorna är oftast av pil och hassel, men även andra böjliga träslag kan användas. Lönn finns det de som använder. 
Man börjar med att göra en ram, ett enkelt sätt är att göra ett antal hål i marken i den formen man valt där man trycker ner pilvidjorna, sedan väver man några varv med hassel. 

Därpå trär man på sittbrädan där man borrat hål så de passar å vidjorna. Sedan väver man ett par varv till och formar sedan botten av båten och binder fast vidjorna med lämpligt snöre. Väv sedan så mycket du själv anser att det behövs för att båten ska bli hållbar. Efter att det är klart syr man på den tjärade duken eller presenningen.

En coracle är en ganska så instabil farkost, så tänk på säkerheten och bär flytväst. 

Lära mer:http://en.wikipedia.org/wiki/Coracle

http://en.wikipedia.org/wiki/Bull_boat