Information & Fakta

Tillverka ditt eget garn

2014-10-26 16:12 #0 av: VildaVittra

Tänk dig att kunna producera ditt eget garn, helt utan kemikalier och ofärgat. Eller att ta tillvara på material som annars skulle slängas? Vore inte det en dröm i en giftfylld värld? Det är inte omöjligt alls, inte ens om du bor inne i stan.

ULL

Sjal i angoragarn, bild från commons.wikipedia.org

Många pälsdjur har två typer av hårstrån, den ena är täckhåren som är relativt styva, den andra är ullen. Ull från de flesta djur går att spinna, men ska garnet bli hållbart bör ullen vara ca 6 centimeter lång. Man kan spinna gran på ullen från ett flertal djurarter, några jag testat är från får, katt, hund och kanin. I gammalt raggsocksgarn är det getragg som man blandat med ull, nu för tiden har raggen ersatts med nylonfibrer istället.

Kaniner, katter och hundar får man ju ha var man än bor, har man inga egna så är det bara be bekanta att spara på ullen de borstar ut ur pälsen varje vår.

VÄXTMATERIAL

Linfält, bild frånhttp://commons.wikimedia.org

I Sverige växer det en del spånadsväxter naturligt samt i odlingar. Lin var vanligt förr att folk odlade, men mindre vanligt nu. Men vill man prova på att följa linet från sådd till garn så säljer Impecta spånadslinfrö, för linfröna man köper i mataffären kommer från en annan sort med korta fibrer, så de duger tyvärr inte.

Men vad många inte vet är att man kan göra garn av brännässlor, så kallat nättelgarn, metoden ska likna den som används till lin, men jag har tyvärr inte hittat exakt hur. Även växten med så många namn Mjölke, Mjölkört samt Rallarros har använts.

Hampa får man inte odla utan licens, så jag tror vi tar och hoppar över den.

ÅTERBRUK

De flesta av oss har gamla slitna lakan i skåpen, de går alldeles utmärkt att klippa och riva i långa remsor och sedan använda till att virka och sticka med. Nålar på 10 mm brukar vara lagom till remsor på 2-3 cm bredd.

Kattigloo gjord av två gamla slitna påslakan.

Man kan göra återbruksgarn på en uppsjö av material. Fleece, gamla kassettband, cykelslangar, bara fantasin sätter gränser.

SLÄNDA OCH SPINNROCK

Som nybörjare så ska du använda dig av en slända om du ska spinna ull eller växtfibrer, då en spinnrock kräver vana samt tempo. En slända är lätt att göra själv, på bilden ar jag gjort en av en bit blompinne, en snusdosa med lite gips i sig för tyngd och en krok. Men det finns alla möjliga varianter, en del gör av en cdskiva, andra köper färdiga. Hur tung slända du ska ha är beroende på hur tjockt garn du vill ha. Sedan finns det både topptyngda samt bottentyngda sländor, de fungerar precis på samma sätt, så det är en smaksak vilken man väljer.

Hemmagjord återbruksslända, bottentyngd

Spinna på slända är lätt att lära sig och dessutom roligt. Man fastnar i spinnträsket och börjar titta på allt och undrar om det möjligtvis går att spinna garn på det. 

Förstasidans bild kommer från http://commons.wikimedia.org

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2014-11-29 18:42 #1 av: Grace2009

Bjuder på en bild på min topptyngda slända, också modell hemmasnickrad. Den är stor, ungefär 47cm lång och tung är den också. Ska försöka göra en nättare modell men visst går det att spinna på den här med! Hundhår i den på bilden (jämthund/Siberian husky).

Anmäl
2014-11-29 18:52 #2 av: [JeanetteK]

Jag har också en topptyngd slända. Jag har bara provat litegrann att spinna med slända. Vi har fårklippning på måndag och efter det har jag planerat att testa. Jag har även en spinnkrok som jag spunnit med. 

Kul att du spinner av hundhår! Är det stor skillnad från att spinna ull? 

Sajtvärdinna på LantdjurHantverk och Återbruk.. 
Medarbetare på Miljonär
Min blogg om livet på Månskensfarmen.

Anmäl
2014-11-29 18:58 #3 av: Grace2009

#2 Kan jag inte svara på. Har bara spunnit på hundarna och katten. Antar att fårull skulle vara lättare då man får längre fibrer, här ska jag vara glad om det kommer 4 centimeter långa strån. Ska försöka få låna en spinnrock av någon (och kardor för den delen) och kanske nån tuss fårull också så jag får prova olika material.

Anmäl
2014-11-29 19:04 #4 av: [JeanetteK]

#3 Okej, ja då är det nog lättare med ull. Glad

Nu blir jag jättesugen på att testa hund- och katthår. Har du använt dig av garnet? Blir det mjukt?

Sajtvärdinna på LantdjurHantverk och Återbruk.. 
Medarbetare på Miljonär
Min blogg om livet på Månskensfarmen.

Anmäl
2014-11-29 19:08 #5 av: VildaVittra

#4 Jag har ull från en golden hemma, ska jag skicka med din bror det så du får se skillnaden? 

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2014-11-29 19:10 #6 av: Grace2009

#4 Har inte tillverkat något av det ännu. Har gjort en "rulle" och håller på med den andra nu för att göra ett tvåtrådigt garn. Jag köpte ett tretrådigt ullgarn på affären igår (inte superwashbehandlad) och jag skulle nog vilja påstå att hundhåren sticks mindre, men är spretigare. Kan inte yttra mig om hållbarheten heller, i och med att fibrerna är korta kanske slutprodukten hårar mycket, men det får framtiden utse.

Anmäl
2014-11-29 19:17 #7 av: [JeanetteK]

#5 Ja, vad kul! Jättegärna. Kramas

#6 Okej. Berätta gärna hur det går när du testar sen. Hehe...kom på mig själv med att snegla på ena katten och fundera om han kanske behöver klippas... OskyldigSkämtarSkrattar

Sajtvärdinna på LantdjurHantverk och Återbruk.. 
Medarbetare på Miljonär
Min blogg om livet på Månskensfarmen.

Anmäl
2014-11-29 19:19 #8 av: Grace2009

#6 Jag har en gummikarda som jag kammade katten med, rullade ihop tussen så blev det en lagom docka att spinna ifrån.

Anmäl
2014-11-29 19:37 #9 av: Tjeja

Wee vilken trevlig artikel! :) å trevligt att träffa fler spinnare här!

Själv har jag flera sländor och en (mordern) Kromanski spinnrock från Polen! 

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2014-11-29 19:42 #10 av: [JeanetteK]

#9 Ja man blir verkligen inspirerad av att läsa den! 

Sajtvärdinna på LantdjurHantverk och Återbruk.. 
Medarbetare på Miljonär
Min blogg om livet på Månskensfarmen.

Anmäl
2015-02-10 19:41 #11 av: Sindri

Åh, kul det där med getragg - alltså därför det heter raggsockor! Ler På ifokus lär man sig verkligen ALLT!
Jag spinner inte, men tovar lite emellanåt. Jag fick lite kattull som jag kardade och gjorde en liten provbit av. Det blev fint. Nu skall jag fundera ut vad jag skall tova av ullen som är kvar. Har blivit lovad mer.

Anmäl
2015-02-11 10:02 #12 av: [JeanetteK]

#11 Tovat av kattull borde bli jättelent - stämmer det? 

Sajtvärdinna på LantdjurHantverk och Återbruk.. 
Medarbetare på Miljonär
Min blogg om livet på Månskensfarmen.

Anmäl
2015-02-11 10:56 #13 av: Sindri

Hur lent det blir beror ju delvis på hur hårt man tovar. Den här blev ganska fast, men jag tror jag skall blanda in lite finull när jag gör det "på riktigt".

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.