Tänk dig att kunna producera ditt eget garn, helt utan kemikalier och ofärgat. Eller att ta tillvara på material som annars skulle slängas? Vore inte det en dröm i en giftfylld värld? Det är inte omöjligt alls, inte ens om du bor inne i stan.
ULL

Många pälsdjur har två typer av hårstrån, den ena är täckhåren som är relativt styva, den andra är ullen. Ull från de flesta djur går att spinna, men ska garnet bli hållbart bör ullen vara ca 6 centimeter lång. Man kan spinna gran på ullen från ett flertal djurarter, några jag testat är från får, katt, hund och kanin. I gammalt raggsocksgarn är det getragg som man blandat med ull, nu för tiden har raggen ersatts med nylonfibrer istället.
Kaniner, katter och hundar får man ju ha var man än bor, har man inga egna så är det bara be bekanta att spara på ullen de borstar ut ur pälsen varje vår.
VÄXTMATERIAL

I Sverige växer det en del spånadsväxter naturligt samt i odlingar. Lin var vanligt förr att folk odlade, men mindre vanligt nu. Men vill man prova på att följa linet från sådd till garn så säljer Impecta spånadslinfrö, för linfröna man köper i mataffären kommer från en annan sort med korta fibrer, så de duger tyvärr inte.
Men vad många inte vet är att man kan göra garn av brännässlor, så kallat nättelgarn, metoden ska likna den som används till lin, men jag har tyvärr inte hittat exakt hur. Även växten med så många namn Mjölke, Mjölkört samt Rallarros har använts.
Hampa får man inte odla utan licens, så jag tror vi tar och hoppar över den.
ÅTERBRUK
De flesta av oss har gamla slitna lakan i skåpen, de går alldeles utmärkt att klippa och riva i långa remsor och sedan använda till att virka och sticka med. Nålar på 10 mm brukar vara lagom till remsor på 2-3 cm bredd.

Man kan göra återbruksgarn på en uppsjö av material. Fleece, gamla kassettband, cykelslangar, bara fantasin sätter gränser.
SLÄNDA OCH SPINNROCK
Som nybörjare så ska du använda dig av en slända om du ska spinna ull eller växtfibrer, då en spinnrock kräver vana samt tempo. En slända är lätt att göra själv, på bilden ar jag gjort en av en bit blompinne, en snusdosa med lite gips i sig för tyngd och en krok. Men det finns alla möjliga varianter, en del gör av en cdskiva, andra köper färdiga. Hur tung slända du ska ha är beroende på hur tjockt garn du vill ha. Sedan finns det både topptyngda samt bottentyngda sländor, de fungerar precis på samma sätt, så det är en smaksak vilken man väljer.

Spinna på slända är lätt att lära sig och dessutom roligt. Man fastnar i spinnträsket och börjar titta på allt och undrar om det möjligtvis går att spinna garn på det.
Förstasidans bild kommer från http://commons.wikimedia.org